MaterialenPlatinum Siliconen

Platinum Siliconen: wat zijn dat?

Een aantal van de lless producten zijn gemaakt van platinum siliconen. Maar wat zijn platinum siliconen nou eigenlijk, en hoe verschillen ze van plastic? Lees verder om er meer over te weten te komen!

Wat zijn platinum siliconen?

Platinum siliconen bestaan in de basis uit kiezel (silicium) en zuurstof, beter bekend als kwarts. Samen met carbon en waterstof vormen ze gekoppelde silicamoleculen. Dit lijkt dan op een soort rubber wat hartstikke sterk is. Het lijkt misschien op plastic, maar is het niet!

Plastic

Plastic wordt gemaakt van grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. De vorm die wij kennen bestaat al sinds 1907 en is daarna nog weer doorontwikkeld, waardoor het voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Het is relatief goedkoop en breed toe te passen. Het was een revolutionair materiaal dat veel nieuwe mogelijkheden gaf.

Daarnaast gaat het natuurlijk lang mee, wat inmiddels het grootste nadeel is geworden. Het breekt niet goed af en eindigt in de kleinste vorm als onzichtbaar microplastic in de natuur en ons lichaam.

close-up van quartz

BPA

Nog een nadeel van plastic is dat het stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Eén van die stoffen is Bisfenol A, beter bekend als BPA. Dit is een hormoonverstorende stof en zit in ongelooflijk veel producten.

Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk vermijden! Daarom zijn 100% platinum siliconen een goede vervanger, want hier zitten geen schadelijke stoffen als BPA in.

Platinum Siliconen

In de basis zijn deze siliconen een vorm van zand of kwarts. Kwarts is een mineraal dat veel voorkomt. In combinatie met carbon en waterstof wordt dit siliconen. Dit is vrijwel onbreekbaar en gaat alleen kapot als je er met iets scherps tegenaan komt. Producten van 100% food grade platinum siliconen zijn veilig voor de gezondheid en blijven hun werk doen bij lage én hoge temperaturen.

Voordelen van Platinum Siliconen

  • Het is vrijwel onbreekbaar en heeft dus een lange levensduur.
  • Platinum siliconen bevatten geen BPA, pvc, weekmakers en andere giftige stoffen.
  • Siliconen blijven veilig tussen de -80ºC en +200ºC. Ze kunnen dus in de vriezer, koelkast, oven en magnetron. 
  • Siliconen zijn stabiel, waardoor er geen stoffen ‘lekken’ naar voedsel en drank. De siliconen brokkelen niet af, geven niet af en smelten niet bij hoge temperaturen.
  • Eenvoudig schoon te maken: siliconen producten kunnen in de vaatwasser, maar je kunt ze ook met de hand afwassen (gebruik geen scherpe materialen). Als het nodig is, kan je ze ook uitkoken en steriliseren!

“Producten van 100% food grade platinum siliconen zijn veilig voor de gezondheid, BPA-vrij en blijven hun werk doen bij lage én hoge temperaturen.”

Hoe weet je of het product van 100% siliconen gemaakt is?

Sommige producenten willen goedkoper produceren en mengen dus andere siliconen door de producten. Dit maakt ze onveilig! Om zeker te weten dat het product gemaakt is van 100% siliconen kan je het materiaal ombuigen. Verandert de kleur of zie je oneffenheden? Dan moet je het niet kopen. Producten van 100% platinum siliconen blijven hun kleur en structuur behouden wanneer je het een beetje verdraait.

Zijn platinum siliconen producten te recyclen?

Ondanks dat deze siliconen goed te recyclen zijn, gebeurt dit nog vrijwel nergens. We hopen natuurlijk dat er snel mogelijkheden voor komen. Gelukkig zijn de producten zo sterk dat de kans klein is dat je ze weg hoeft te gooien. Misschien zijn ze beschadigd door scherpe voorwerpen en niet meer lekvrij, maar dan kan je ze nog op andere manieren gebruiken!